Mijn werknemer meldt zich ziek omdat hij niet meer voor de organisatie wilt werken!
07 november 2023 

Mijn werknemer meldt zich ziek omdat hij niet meer voor de organisatie wilt werken!

Wij hebben een werknemer die zijn salaris te laag vindt. Na een gesprek daarover heeft hij zich direct ziek gemeld met de mededeling “Dan wil ik niet meer voor je werken”. Wat nu?

Hoe lastig dat in dit soort gevallen ook is, je bent als werkgever niet bevoegd om te oordelen over de ziekte of ziekmelding van je werknemer. Dat is voorbehouden aan de arbo-arts (of bedrijfsarts). Dus als een werknemer zich in dit soort gevallen ziek meldt, dan is het sowieso goed om meteen de arbodienst in te schakelen. Het is daarbij belangrijk om aan de arbodienst te vertellen wat er is gebeurd en te verzoeken om een directe- of spoed controle.

De arbo-arts zal laten weten of de ziekmelding terecht is of niet. Als hij oordeelt dat sprake is van een onterechte ziekmelding, dan kan je de werknemer schriftelijk oproepen om zijn werkzaamheden te hervatten. Ook mag je aankondigen dat het loon wordt stopgezet als de werknemer niet aan de oproep voldoet. Als je hem een aantal keren hebt gewaarschuwd en hij komt nog steeds niet, dan kan ontslag zelfs mogelijk zijn.

Maar de arbo-arts kan ook oordelen dat er meer aan de hand is; dat sprake is van een arbeidsconflict. Dan wordt meestal eerst een afkoelingsperiode en dan mediation aangeraden. Als je het daar niet mee eens bent, dan kan je het UWV om een second opinion vragen. Komt UWV tot hetzelfde oordeel, dan is mediation vaak een goed idee. Je moet toch verder met elkaar, of samen afspreken dat je niet verder gaat.

TOP HR desk adviseert de werkgever en instrueert de arbo-arts met een specifieke vraagstelling. Is er sprake van verzuim of zit het meer in de arbeidsverhouding? Dan hebben we een ander gesprek te voeren met de werknemer. Onze adviseurs helpen je graag! Ook het begeleiden van verzuim maakt onderdeel uit van onze dienstverlening. We vertellen graag meer, dus neem gerust contact met ons op.

Bron: XpertHR


Over de schrijver
Reactie plaatsen