Mag ik de mailbox van mijn zieke werknemer checken?
16 februari 2021 
in Verzuim
1 min. leestijd

Mag ik de mailbox van mijn zieke werknemer checken?

Een van onze medewerkers is getroffen door corona. Hij is echt heel erg ziek. Ik sprak zijn vrouw en zij vertelde dat hij echt helemaal niets kan en dat het nog wel even kan duren. Mag ik zijn mailbox checken?

Het antwoord:

Ja, in principe mag dat. De werkgever zal immers toch moeten zorgen dat het werk van de zieke werknemer gedaan wordt. Als het daarvoor nodig is om de zakelijke mailbox van de werknemer te checken, dan mag de werkgever dat doen. Het is wel handig om dat vooraf even aan de werknemer te laten weten.

Bovendien geldt wel dat wanneer met een andere, minder ingrijpende, methode hetzelfde resultaat bereikt kan worden, daarvoor gekozen zal moeten worden. De werkgever zou bijvoorbeeld bij het checken van de mailbox de out-of-office-melder van de werknemer aan kunnen zetten met het verzoek om een collega te contacten. Dan hoeft de werkgever niet (zo vaak) meer in de mailbox van de werknemer. Bij het checken van de mailbox van de werknemer geldt ook dat de werkgever alleen de zakelijke e-mails mag lezen. Als uit de titel van een mail blijkt dat het een privébericht is, dan mag hij die mail niet openen. En als pas bij het openen van een mail duidelijk is dat het gaat om een privémail, dan mag de werkgever niet verder lezen en moet hij het mailbericht meteen sluiten. Hoewel het in de praktijk vast wel eens anders gaat, is dat wel hoe het hoort.

Bron: XpertHR

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen