Kan ik mijn nieuwe medewerker ontslaan als hij geen VOG krijgt?
04 juli 2024 
in Nieuws

Kan ik mijn nieuwe medewerker ontslaan als hij geen VOG krijgt?

We willen dat al onze nieuwe medewerkers een VOG aanvragen, maar dat duurt vaak een paar weken. Kunnen we medewerkers alvast aannemen en dan weer ontslaan als ze geen VOG krijgen? Mr Edith van Schie geeft antwoord.

Het antwoord van Edith van Shie

Meestal duurt het 1 tot 4 weken voordat de VOG binnen is.

Een VOG is een Verklaring Omtrent Gedrag. Soms is een VOG wettelijk verplicht, maar ook als dat niet zo is, mogen werkgevers hun medewerkers vragen om een VOG. De VOG-aanvraag doe je bij Justis, een overheidsinstantie die het (justitiële) verleden van de aanvrager checkt en bekijkt of dat in de weg staat aan het werk dat diegene wil gaan doen. Justis probeert de VOG binnen 1 tot 4 weken af te geven, maar soms duurt het langer. Dat kan vervelend zijn als partijen willen dat het dienstverband snel(ler) van start gaat.

Wat je in dat geval kunt doen is een arbeidsovereenkomst opstellen en daarin een zogenoemde ontbindende voorwaarde opnemen. In die ontbindende voorwaarde spreek je af dat de werknemer voor een bepaalde datum een geldige VOG aan de werkgever geeft en dat het dienstverband automatisch eindigt als hij dat niet doet.

Het is natuurlijk wel de vraag of je dit als werkgever moet willen. Het is waarschijnlijk niet voor niets dat je een VOG wilt van nieuwe medewerkers. Moet je mensen zonder VOG dan wel het werk alvast laten doen? De ontbindende voorwaarde kan wel een goed idee zijn als de medewerker bijvoorbeeld eerst een cursus of inwerkprogramma gaat doen waarbij nog geen sprake is van inhoudelijk werk waar de VOG voor nodig is.

Bron: BrightMine

Over de schrijver
Reactie plaatsen