Is Hemelvaartsdag een vrije dag of niet?
17 mei 2023 

Is Hemelvaartsdag een vrije dag of niet?

Hemelvaart 2023

Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland die dit jaar valt op donderdag 18 mei 2023. Dit betekent dat je werknemers recht hebben op een vrije dag. Maar wat betekent dit voor jou als ondernemer? Moet je je onderneming sluiten of kun je gewoon open blijven?

Als ondernemer ben je niet verplicht om je bedrijf gesloten te houden op Hemelvaartsdag. Je kunt ervoor kiezen om je deuren open te houden en je personeel te vragen te komen werken. Het is echter belangrijk om de cao-bepalingen van je personeel te raadplegen. Vaak hebben werknemers recht op een extra vergoeding wanneer ze op een feestdag werken.

Openingstijden

Wat betreft openingstijden, winkels en supermarkten zijn vaak gewoon op Hemelvaartsdag open. Het is wel raadzaam om de regels omtrent openingstijden in jouw gemeente te controleren. De openingstijden kunnen per gemeente verschillen.

Vrije-vrijdag

Veel ondernemers geven hun personeel de vrijdag na Hemelvaart vrij, zodat ze een lang weekend hebben. Het is belangrijk om van tevoren te beslissen of je op die vrijdag open wilt gaan of dat je je personeel verplicht vrij geeft. Het kan zijn dat veel werknemers graag deze dag vrij willen nemen, wat invloed kan hebben op de bezetting van je bedrijf.

Belastingdienst

Let op: de Belastingdienst geeft haar personeel verplicht een lang weekend vrij. Daarom zijn de Belastingdienst en de Belastingtelefoon op Hemelvaartsdag en de drie dagen daarna niet bereikbaar.

Geniet van Hemelvaartsdag en maak de beste beslissing voor jouw onderneming en je personeel!

Bron: MKB Servicedesk

Over de schrijver
Reactie plaatsen