Ziekmelding tijdens vakantieverlof
26 juni 2019 
1 min. leestijd

Ziekmelding tijdens vakantieverlof

Regelmatig krijgen wij vragen van werkgevers hoe om te gaan met een ziekmelding van een medewerker tijdens vakantieverlof. Onderstaand schetsen wij een voorbeeld van een ziekmelding uit het buitenland. Hoe ga je hier als werkgever dan op een goede wijze mee om?

Daniëlle is op een drieweekse vakantie in Thailand. In de laatste week van haar vakantie eet ze iets verkeerds en loopt daardoor een voedselvergiftiging op. Ze belt je op vanaf haar vakantieadres en meldt zich ziek. De rest van haar vakantie voelt Daniëlle zich beroerd; pas bij thuiskomst voelt zij zich beter. Hoe ga je om met de ziekmelding tijdens vakantieverlof?

Vanaf het moment dat Daniëlle zich ziek meldt, zet je haar vakantieverlof om in ziekteverlof. Wanneer geldt dit niet?

Dit geldt niet als:

  • Je organisatie (maximaal twee) wachtdagen hanteert. De eerste twee ziektedagen tijdens de vakantie gaan dan toch van de vakantiedagen af.
  • Daniëlle ondanks haar ziekte toch heeft kunnen genieten van haar vakantie. En zij instemt met het aanmerken van haar ziektedagen als vakantiedagen.
  • In je organisatie schriftelijk is afgesproken dat ziektedagen tijdens de vakantie worden aangemerkt als vakantiedagen. Dit mag alleen met bovenwettelijke vakantiedagen.

Als je niet zeker weet of één van deze uitzonderingen voor Daniëlle geldt, kun je het beste contact opnemen met je HR-afdeling of -adviseur. Je moet ook in samenwerking met de HR-adviseur nagaan welke controlevoorschriften binnen je bedrijf zijn afgesproken bij een ziekmelding vanuit het buitenland. Spreek vervolgens goed af wie, wat controleert en doorgeeft aan Daniëlle.

Bijvoorbeeld: jij vraagt aan Daniëlle om haar verblijfsadres en telefoonnummer. De HR-adviseur vraagt bij het UWV na welke controlerende instantie in Thailand contact kan opnemen met Daniëlle.

Heb je geen eigen HR-afdeling of HR-adviseur? Neem dan vrijblijvend contact op met TOP HR desk. Wij adviseren en helpen je graag!

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen