Zieke werkneemster ontslagen, hoe kan dat?
02 november 2022 
in Verzuim
1 min. leestijd

Zieke werkneemster ontslagen, hoe kan dat?

In Nederland is een werknemer die zich ziek heeft gemeld vaak heel moeilijk te ontslaan. Toch heeft een Utrechts detacheringsbedrijf een werkneemster die zich ziekmeldde met corona kunnen ontslaan. Dit was mogelijk nadat de werkneemster wekenlang niet op contactverzoeken van haar werkgever reageerde.

Ziekmelding & tevergeefse pogingen
In de zomer van 2021 was de vrouw op vakantie naar Marokko, waar zij corona had opgelopen. Hierdoor kon zij niet terugvliegen naar Nederland, maar ze liet weten wel bereikbaar te zijn via whatsapp. In de twee maanden daarna heeft haar werkgever op verschillende manieren geprobeerd om contact met haar op te nemen. Het bedrijf probeerde haar minimaal drie keer te bellen, stuurde haar zeven e-mails, drie appjes en drie aangetekende brieven. Nergens heeft de vrouw op gereageerd. 

Daarnaast heeft de werkgever aangedrongen op een bezoek aan de bedrijfsarts en de betaling van het salaris stopgezet. Ook bij een huisbezoek kwam de werkgever voor een dichte deur te staan. 

Ontslag
Ruim twee maanden na de ziekmelding kondigde werkgever aan naar de rechter te stappen om de arbeidsovereenkomst wegens ernstig verwijtbaar handelen te ontbinden. De rechter vond het ongeloofwaardig dat de vrouw de contactverzoeken niet had gezien, en was van oordeel dat zij die minstens had kunnen zien. In januari oordeelde de rechter dat de werkneemster ondanks haar ziekmelding ontslagen mocht worden.

Heb jij vragen over ziekte en/of verzuim? Neem dan gerust contact met ons op!  

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen