Loondoorbetaling zieke oproepkracht
10 februari 2019 
in Verzuim
1 min. leestijd

Loondoorbetaling zieke oproepkracht

Nederland gaat inmiddels alweer gebukt onder een griepepidemie. Hoe zit het met de loondoorbetaling van een zieke oproepkracht? Dit hangt af van het soort oproepcontract dat hij heeft.

Als de zieke werknemer een oproepkracht is, dan hangt het ervan af of de werknemer loon krijgt over de periode van ziekte. Je moet niet alleen kijken naar het soort contract dat is aangegaan, maar ook naar de feitelijke situatie.

Nul-uren contract:   

Heeft de werknemer een nul-urencontract, dan is de werknemer verplicht te komen als de werkgever hem oproept. Als de werknemer ziek wordt tijdens een oproepperiode, dan ontvangt hij ten minste 70% van zijn loon over de periode die hij zou moeten werken. Als dit lager is dan het minimumloon, dan ontvangt de werknemer het minimumloon. Is de oproepperiode afgelopen en is de werknemer nog altijd ziek, dan heeft hij geen recht op loon meer. Wordt de werknemer ziek buiten de oproepperiode, dan heeft de werknemer geen recht op loon.

Min-max contract:

Als sprake is van een min-max contract, dan heeft de werknemer bij ziekte recht op ten minste 70% van zijn loon over zijn garantie-uren. Dit zijn de minimale uren zoals opgenomen in het contract. Als dit bedrag lager is dan het voor hem geldende minimumloon, dan ontvangt hij het minimumloon.

TIP! Als de oproepkracht een vast en regelmatig arbeidspatroon heeft, dan mag ervan worden uitgegaan dat er een arbeidsovereenkomst is ontstaan met een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren in de afgelopen drie maanden. Wordt deze werknemer vervolgens ziek, dan geldt voor zijn loondoorbetaling hetzelfde als voor de ‘gewone’ zieke werknemer.

Meer weten over loondoorbetaling bij ziekte, neem dan contact op met de adviseurs van TOP HR desk

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen