Wet werken waar je wilt aangenomen door Tweede Kamer
20 juli 2022 
in CAO
1 min. leestijd

Wet werken waar je wilt aangenomen door Tweede Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer is akkoord gegaan met het voorstel voor de Wet werken waar je wilt. Dit wetsvoorstel verandert de wettelijke regels voor jou als werkgever rondom een verzoek van een werknemer voor een andere arbeidsplaats.

De Wet flexibel werken (WFW) biedt werknemers namelijk de mogelijkheid om een wettelijk verzoek in te dienen voor een andere arbeidsplaats. Een werknemer kan bijvoorbeeld via de WFW aan jou als werkgever vragen of hij mag thuiswerken. Momenteel geldt dat de je dit verzoek als werkgever vrij eenvoudig naast je neer kan leggen. De wet verplicht werkgevers namelijk alleen om het verzoek van de werknemer te overwegen en om hierover een gesprek te voeren. Als werkgever heb je voor een afwijzing van het verzoek om een andere arbeidsplaats geen zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang nodig. Het voorstel voor de Wet werken waar je wilt, gaat deze regeling veranderen.

In het wetsvoorstel staat nu dat de werkgever het werknemersverzoek ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid’ moet beoordelen. Dat houdt in dat hij bij zijn besluit alle verschillende werkgevers- en werknemersbelangen zorgvuldig moet afwegen. Tegelijkertijd vraagt dit van de werknemer dat hij ‘een gedegen motivering’ moet aanvoeren bij zijn verzoek. De wetswijziging geeft de werknemer juridisch een betere positie, terwijl de werkgever de vrijheid behoudt voor maatwerk. 

Veel partijen in de Tweede Kamer kunnen zich goed in het wetsvoorstel vinden en stemden daarom in met het voorstel. Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer.

Heb je vragen over de Wet werken waar je wilt of twijfel je over jouw plichten als werkgever? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs!


Bron: Rendement


Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen