Welke zorgplicht heb je als werkgever en de rol van een vertrouwenspersoon
27 januari 2022 
in Nieuws
1 min. leestijd

Welke zorgplicht heb je als werkgever en de rol van een vertrouwenspersoon

Na de onthullingen over The Voice is het voor iedereen duidelijk geworden hoe belangrijk het is om als bedrijf een beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben, hoe groot of klein jouw bedrijf ook is. Ondanks dat de eerste problemen bij The Voice in 2019 naar voren kwamen, heeft The Voice de rol van een vertrouwenspersoon niet voldoende onder de aandacht weten te brengen. Om het voor medewerkers mogelijk te maken om aan de bel te trekken bij eventuele moeilijkheden is het belangrijk dat het voor alle medewerkers duidelijk is hoe de vertrouwenspersoon bereikt kan worden.

Als werkgever heb jij een bepaalde zorgplicht voor je werknemers, dit wordt besproken in de Arbowet. Deze wet verplicht werkgevers om hun werknemers te beschermen tegen onder andere psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Seksuele intimidatie valt hier ook onder. Om te voorkomen dat er niet aan deze zorgplicht voldaan wordt, is het belangrijk om een beleid tegen grensoverschrijdend gedrag op te stellen. Als jij als werkgever niet aan jouw zorgplicht voldoet, kun jij mogelijk aansprakelijk gehouden worden voor eventuele (psychische) schade.  

Bij het opstellen van een beleid tegen grensoverschrijdend gedrag kan er gebruik worden gemaakt van een vertrouwenspersoon waar werknemers terechtkunnen met hun verhaal. Dit mag iemand binnen de organisatie zijn, maar mag ook een extern vertrouwenspersoon zijn. Naast het opstellen van een beleid tegen grensoverschrijdend gedrag is het van belang dat jij hier als werkgever proactief op toeziet en eventuele maatregelen neemt. 

Dankzij de uitzending van het programma BOOS lijkt er iets in beweging te komen. Verschillende bedrijven, universiteiten, verenigingen en andere instituten passen hun beleid aan om een veiligere omgeving te creëren. Wil jij nou ook een aanpassing in jouw beleid en misschien een vertrouwenspersoon inschakelen? Neem dan contact op met TOP HR desk via info@tophrdesk.nl of bel naar 072-531 54 64. 

Lees meer over de voordelen van een vertrouwenspersoon op deze webpagina.  

Bron: RendementOnline

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen