Wanneer is er sprake van meerwerkuren en wanneer van overuren?
22 februari 2022 
in Nieuws
0 min. leestijd

Wanneer is er sprake van meerwerkuren en wanneer van overuren?

Het uitbetalen van meerwerkuren is altijd weer een ingewikkeld vraagstuk en deze regels kunnen per dienstverband verschillen. Voor het uitbetalen van een parttime medewerker werkt dit namelijk anders dan voor een fulltime medewerker. 

Laten we beginnen met een parttime medewerker. Wanneer een parttime medewerker meer uren werkt dan in het contract is afgesproken, moet de medewerker voor deze uren worden uitbetaald. Dit geldt echter alleen als de parttime medewerker onder het aantal uren van een fulltimedienstverband blijft. Dus wanneer een parttime medewerker meer uren werkt dan zijn of haar contract, maar minder uren werkt dan een fulltime dienstverband omvat. In dit geval heeft de medewerker recht op loon voor deze uren, ook wel meerwerkuren genoemd. 

Vanaf wanneer is er sprake van overuren?
Wanneer zowel een parttime als fulltime medewerker meer uren werkt dan een fulltimedienstverband omvat, is er sprake van overwerk. Deze uren mogen verdisconteerd worden in hoogte van het salaris, maar dit moet wel van tevoren zijn afgesproken. Hierdoor hoeft een medewerker bij overwerk niet te worden uitbetaald over de extra gewerkte uren. Let er wel op dat het uurloon hierbij niet onder het wettelijk minimumuurloon uitkomt. 


Bron: XpertHR

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen