Vervallen van wettelijke vakantiedagen per 1 juli
20 april 2022 
in Nieuws
1 min. leestijd

Vervallen van wettelijke vakantiedagen per 1 juli

Normaal gesproken vervallen niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna, dus op 1 juli. Alleen als een werknemer door bijzondere omstandigheden niet in staat was om vakantie op te nemen in de gehele periode is er sprake van een uitzondering. 

Als werkgever heb je een zorg- en informatieverplichting wat betreft je werknemers, ook op het gebied van vakantiedagen. Het is belangrijk dat je je werknemers aan het begin van het nieuwe jaar informeert over het tegoed dat zij nog hebben en je hen de kans geeft om de wettelijke vakantiedagen nog voor 1 juli op te nemen. Wijs je werknemers hierbij ook op het vervallen van vakantiedagen wanneer zij deze vakantiedagen niet gebruiken.

Laat onderaan je gegevens achter en ontvang gratis een voorbeeldbrief voor je werknemers!

Geen verval van vakantiedagen
Alleen wanneer je als werkgever je werknemer niet goed hebt geïnformeerd over zijn vakantierechten, je de werknemer niet in staat hebt gesteld om de vakantiedagen op te nemen of niet over de gevolgen van het niet-opnemen hebt gesproken, is het vervallen van vakantiedagen niet aan de orde. 

Bovenwettelijke vakantiedagen
Er is sprake van twee soorten vakantiedagen, wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen bestaan uit 4 keer de wekelijkse arbeidsduur aan vakantie, deze zijn 6 maanden geldig zoals hierboven beschreven. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn ‘extra’ vakantiedagen bovenop de wettelijke vakantiedagen en blijven 5 jaar geldig tenzij anders omschreven in het arbeidscontract of de cao. 

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang van ons een voorbeeldbrief over het vervallen van vakantiedagen van werknemers!


Bron: Salaris Vanmorgen, FNV

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen