Uitstel tot 1 april voor administratieve eisen lage WW-premie
12 december 2019 
in Nieuws
1 min. leestijd

Uitstel tot 1 april voor administratieve eisen lage WW-premie

Werkgevers krijgen drie uitstel tot 1 april om te voldoen aan de administratieve vereisten voor de lage WW-premie, zegt minister Koolmees in een kamerbrief.

Minister Koolmees van Sociale Zaken schrijft dat in een brief over de administratieve vereisten van de WW-premiedifferentiatie naar de aard van het contract. De WW-premiedifferentiatie is onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die op 1 januari 2020 in werking treedt. Om een vast contract aantrekkelijker te maken voor werkgevers, betaalt een werkgever vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie over het loon van een werknemer met een vast contract en een hoge WW-premie over het loon van een werknemer met een flexibel contract.

Schriftelijk vast leggen bij een vast contract

De lage WW-premie mag worden afgedragen voor werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde tijd, mits het niet om een oproepovereenkomst gaat.

Niet alle werkgevers leggen een  arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd op schrift vast. De werkgever stuurt de werknemer bijvoorbeeld een bevestiging per brief of e-mail dat de overeenkomst voor bepaalde tijd is overgegaan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Om voor deze werknemers de lage WW-premie af te mogen dragen, zal de werkgever alsnog een schriftelijke arbeidsovereenkomst moeten opmaken, door beide partijen ondertekend, waaruit blijkt dat aan de voorwaarden voor de lage WW-premie (een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, niet een oproepovereenkomst) is voldaan.

Addendum bij arbeidsovereenkomst

Werkgeversorganisaties hebben aangegeven dat niet alle werkgevers vóór 1 januari 2020 een door beide partijen ondertekende schriftelijke arbeidsovereenkomst of een door beide partijen ondertekend schriftelijk addendum voor al hun vaste werknemers in hun loonadministratie kunnen opnemen.

Werkgevers mogen de lage WW-premie afdragen, ook als de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (geen oproepovereenkomst) nog niet schriftelijk is vastgelegd. Of als de arbeidsovereenkomst of het addendum nog niet schriftelijk door beide partijen is ondertekend. In deze situaties kunnen werkgevers in de loonaangifte de indicatierubriek ‘schriftelijke arbeidsovereenkomst’vullen met ‘ja’.

Coulance

In samenspraak met de Belastingdienst geeft de minister werkgevers daarom drie maanden extra de tijd om te voldoen aan deze administratieve vereisten voor de lage WW-premie. Dus als werkgevers op 1 april 2020 niet aan bovenstaande voorwaarden heeft voldaan en de arbeidsovereenkomst wel voortduurt na 31 maart 2020, is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 alsnog de hoge WW-premie verschuldigd is.

 

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen