Risico’s en gevolgen van zwart werk
25 juni 2021 
in Nieuws
2 min. leestijd

Risico’s en gevolgen van zwart werk

Zwart werken kan heel aantrekkelijk lijken, de werknemer ontvangt het loon contant en zonder inhoudingen (pensioen, loonheffing etc.). De werkgever betaalt geen verzekeringen en sociale premies en vaak nemen zwartwerkers genoegen met een lager uurloon dan het minimumloon. Toch kleven er voor beide partijen veel risico’s aan zwart werken.

De werknemer

Zwart werken gebeurt overal. Van hulp in de huishouding, tuinman, oppas tot klusjesman. Ook in bepaalde branches komt zwart werken helaas nog regelmatig voor. Als je gaat zwart werken ben je niet officieel in dienst bij de werkgever, je staat niet vermeld als personeelslid. Hierdoor ben je niet verzekerd wanneer je een ongeluk op je werk krijgt en heb je geen recht op loon als je ziek wordt. Daarnaast is zwart werken bij de wet verboden. Je loopt hierdoor de volgende risico’s:

  1. Een geldboete voor het niet afdragen van belasting;
  2. Alle niet afgedragen belasting en premies moet je als nog betalen als de belastingdienst achter het zwartwerken komt;. 
  3. Er worden geen sociale premies afgedragen waardoor je geen pensioen opbouwt;
  4. Je bent in geval van een ongeluk niet verzekerd;
  5. Je ontvangt geen loon bij arbeidsongeschiktheid en je hebt geen recht op een ziektewetuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering;
  6. Je hebt geen recht op een uitkering als je zonder werk komt te zitten. 

Kortom de risico’s en gevolgen van zwartwerken zijn groot en wegen niet op tegen het voordeel van het extra loon vanwege het niet afdragen van premies en belastingen. 

 

De werkgever

Werkgevers die er voor kiezen om werknemers niet in loondienst te nemen doen dit omdat zij denken dat er veel geld wordt bespaard. De risico’s die hierbij worden gelopen zijn echter groot. Als het zwart uitbetalen van personeel aan het licht komt, krijg je als ondernemer van de Belastingdienst naheffing over het zwart uitbetaalde loon. De Belastingdienst zal hierbij uitgaan van een volledige werkweek en kan verhalen over de wettelijk vastgestelde periode van 5 jaar. De naheffingsaanslagen zullen met boetes (€ 8.000,- per werknemer) verhoogd worden. Daarnaast kan de FIOD ingeschakeld worden. En omdat zwartwerken sinds 1 oktober 2010 een fiscaal misdrijf is kan je als werkgever een stafblad krijgen.

Er ontstaat ook een discussie als een werknemer ziek wordt en verklaart dat hij in de veronderstelling was dat hij in loondienst werkzaam is. De werknemer kan gedurende zijn ziekte tot een maximum van 2 jaar lang salaris opeisen. De werknemer kan jou als ondernemer tevens aansprakelijk stellen als hij bij het uitvoeren van de werkzaamheden (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt. De werknemer is namelijk onverzekerd bij zwartwerken. De Belastingdienst doet regelmatig inspecties en voert waarneming ter plaatse uit.

Al met al weegt het voordeel van zwart werken voor zowel werknemer als werkgever niet op tegen de risico’s en gevolgen als het zwartwerken door de belastingdienst wordt opgemerkt.  

Heb je nog vragen over het in loondienst nemen van werknemers? Neem dan telefonisch contact op met onze adviseurs. Stuur een email via info@tophrdesk.nl  of bel naar 072-531 5464.



Bronnen: CNV Vakmensen, Juridisch loket, Chater Finance, Accon avm

 

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen