Omlaag met die transitievergoeding
29 juli 2020 
1 min. leestijd

Omlaag met die transitievergoeding

Sinds 1 juli 2020 is het mogelijk om in meer gevallen de kosten voor de transitievergoeding te verlagen. Kosten voor activiteiten die gericht zijn op een andere functie binnen de eigen organisatie mag je nu  (onder voorwaarden) in mindering brengen op de transitievergoeding. Dus omlaag met die transitievergoeding!

Kosten die de organisatie heeft gemaakt voor activiteiten die de inzetbaarheid van de werknemer buiten de eigen organisatie vergroten, waren al onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de transitievergoeding. Denk hierbij aan kosten voor outplacement of een langere opzegtermijn. Per 1 juli 2020 kunt u ook kosten gericht op een bredere inzetbaarheid van de werknemer binnen de eigen organisatie op de transitievergoeding in mindering brengen. Vaak zal het gaan om scholingskosten. Een voorbeeld is een managementopleiding die voor de werknemer is betaald, terwijl de werknemer geen manager was. Eindigt de arbeidsovereenkomst van de werknemer, dan kunt u deze kosten – ook als de werknemer inmiddels een managersfunctie  uitvoert – onder voorwaarden aftrekken van de transitievergoeding.

De wijziging maakt het aantrekkelijker om werknemers verbredende scholing aan te bieden. Door Scholing zouden werknemers makkelijker een nieuwe baan kunnen vinden en dat is één van de doelen van de transitievergoeding. En vanwege de coronacrisis is dit nog belangrijker geworden. Het kabinet heeft in de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) een inspanningsplicht voor werkgevers opgenomen om werknemers te stimuleren deel te nemen aan scholing. Je kunt deze scholingskosten  ook in mindering brengen op een eventuele transitievergoeding.

Nieuwsgierig naar welke voorwaarden er precies gelden om scholingskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding, neem dan contact op met onze adviseurs. dat kan via info@tophrdesk.nl of bel 072-531 5464.

Er zijn veel werknemers en ZZP’ers die door de corona crisis worden geraakt. Speciaal voor deze mensen stelt de overheid € 50 miljoen beschikbaar voor ontwikkeladvies, om- en bijscholing: NL Leert Door.

Bron: Salarisrendement, jaargang 18 nummer 8 juli 2020

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen