Mijn ervaring met de Werkenergieanalyse – Maartje Slabbekoorn

Iedere dag met plezier en zelfvertrouwen je bed uitstappen. Gericht en ontspannen werken en daarnaast energie over hebben voor je privéleven. ’s Avonds met een glimlach naar bed gaan, omdat je weet dat je morgen weer je kracht in mag zetten voor werk. 

 Waarom lukt dit niet altijd?

Klinkt prachtig natuurlijk, maar helaas is dit voor veel mensen niet de realiteit. Ze lopen vast en missen bevlogenheid en betrokkenheid in hun werk. Het is in de dagelijkse hectiek vaak moeilijk om er zelf achter te komen waar het aan ligt. Laat staan dat je het zelf op kunt lossen. De Werkenergieanalyse kan dit wel. Het brengt werkplezier in concrete stappen dichtbij.

  • Je krijgt inzicht in je persoonlijke drijfveren en kwaliteiten;
  • Je krijgt meer gevoel bij wat je energie geeft en kost. Zowel in je functie als in de organisatie waar je werkt;
  • Je ziet waar je invloed op hebt en welk effect dat heeft op je bevlogenheid;
  • Je leert regie nemen over je persoonlijke ontwikkeling en resultaat in je werk.

Mijn ervaring - Maartje Slabbekoorn

Voorafgaand aan de test had ik een lijst met functietaken opgeschreven en aangegeven met een + / - of het mij energie geeft of juist energie neemt. Het kost ongeveer 45-60 minuten om alle vragen te beantwoorden. De vragen zijn erg gevarieerd. Zo vul je eerst een waarde in van 1 tot 5 op stellingen zoals; ''mijn werk inspireert mij'' of ''als ik werk, voel ik me fit en sterk''.  Daarna focus je op energie- en stressbronnen. Onderwerpen zoals social steun van collega's, werkdruk en werk/privé balans komen aan bod. Ook ga je in op persoonlijke doelen en wie je kan helpen om deze doelen te bereiken. 

De Werkenergieanalyse geeft een score op bevlogenheid. Ik scoor 32 punten wat betekent dat ik gemiddeld bevlogen ben. Verder geeft de analyse mij o.a. een uitstekend beeld van de balans tussen mijn energiegevers en energievreters. Hierdoor kan ik bepalen welke taken ik minder zou willen doen en welke juist meer. 

De onderstaande diagram geeft het percentage energiegevers / energienemers weer. Voor mij geeft bijna 80% van mijn functietaken energie. Mocht dit percentage echter heel laag zijn dan kan je je afvragen of, naast je functie, de organisatie zelf nog energie geeft. Bied de organisatie doorgroeimogelijkheden? Hoe is de relatie met collega's? Zijn vragen die aanbod komen in deze analyse. 


Verder geeft het rapport de volgende flowgrafiek. Waar je dus per onderdeel kan kijken of het stress, spanning, flow routine of verveling als resultaat heeft. Van de elf ingevulde functietaken zit één van deze elementen in het gebied spanning. 

Een van mijn energienemers, het bijhouden van Google Analytics, geef ik als energiecijfer 4 uit 10. Het kost mij dus energie om deze taak te volbrengen. Middels het persoonlijk prioriteitenplan heb ik concrete acties geformuleerd zodat ik meer energie krijg van het bijhouden van Google Analytics.


Daarnaast focust het persoonlijk prioriteitenplan op zaken die ik met mijn leidinggevende wil bespreken en voor welke zaken een coachtraject aan bod zou moet komen. Ik ben mij nu meer bewust geworden van de verbeteringen in mijn werkhouding, hierdoor verwacht ik nog meer plezier te hebben in de toekomst.

Wil jij ook meer regie over je eigen loopbaan en ben je geïnteresseerd in de Werkenergieanalyse? De adviseurs binnen TOP HR desk vertellen je graag meer of ga voor meer informatie naar Werkenergieanalyse