Kabinet komt met uitbreiding steun na nieuwe coronamaatregelen
19 november 2021 
in Nieuws
2 min. leestijd

Kabinet komt met uitbreiding steun na nieuwe coronamaatregelen

De financiële steun ziet er als volgt uit: 

  • Het kabinet vervangt de eerder aangekondigde regeling Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). 
  • Aanvullende steun voor evenementen die door het aangekondigde verbod niet kunnen doorgaan. 
  • Steun voor de landbouwsector en de culturele sector.

TVL-regeling vierde kwartaal 2021 

Het kabinet heropent voor het vierde kwartaal de TVL-regeling. Alle ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020 kunnen een TVL-subsidie aanvragen als tegemoetkoming voor hun vaste bedrijfslasten. De subsidie wordt berekend met het omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85%. Je kan ook een aanvraag indienen als je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de TVL-regeling. 

Ondersteuning voor evenementen 

Van 13 november tot 4 december 2021 mogen er geen ongeplaceerde evenementen plaatsvinden. Voor evenementen die de overheid verbiedt in verband met corona loopt tot en met 31 december 2021 de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC). Omdat het evenementverbod vrijwel onmiddellijk ingaat, verhoogt het kabinet het subsidiepercentage tot 31 december 2021 naar 100%. Voor evenementen die buiten de TRSEC vallen geldt de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) Deze regeling wordt gedurende 2021 uitgebreid zolang een verbod op evenementen geldt. 

Landbouwregeling voor ongedekte vaste kosten 

Voor landbouwbedrijven blijft de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) beschikbaar, zodat zij op evenveel steun kunnen rekenen als niet-landbouwbedrijven. 

Ondersteuning voor de culturele sector 

Voor culturele instellingen die te maken hebben met de nieuwe coronamaatregelen breidt het kabinet de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten uit van een vergoeding van 25% naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling. 

Geen NOW 

Het kabinet geeft aan dat zij begrijpen dat naast een vergoeding voor vaste lasten, ook een subsidie voor loonkosten gewenst is. Hierbij denk je gelijk aan de Noodmaatregel Ondersteuning Werkgelegenheid (NOW). Dit keer geen NOW-regeling. De nieuwe maatregelen gelden voor 3 weken en treft vooral de horeca en evenementenbranche. Een sectorspecifieke NOW is niet mogelijk. Dan geldt een NOW voor alle sectoren maar dit heeft nadelen, onder andere: 

  • De NOW past niet bij de huidige krappe arbeidsmarkt. Het doel van de NOW is namelijk werkbehoud, als er, als gevolg van maatregelen, geen werk is. 
  • UWV wordt extra belast, wat voor vertraging zorgt bij het vaststellen van NOW-3. 
  • Een risico is dat ook werkgevers steun krijgen die omzetverliezen hebben die niet te maken hebben met de nieuwe beperkende maatregelen.

Voor vragen over een van de bovenstaande onderwerpen kan je contact opnemen met onze adviseurs via info@tophrdesk.nl of bel naar 072-531 5464. 

Bron: Rijksoverheid en XpertHR

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen