Doordat Oekraïne geen onderdeel is van de Europese Economische Ruimte (EER) is het voor Oekraïners niet mogelijk om zonder verblijfs- of werkvergunning in Nederland te wonen of werken. Als werkgever kun jij een TWV (tewerkstellingsvergunning) bij het UWV aanvragen of een GVVA (gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid) bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst aanvragen. Hierbij geldt wel dat je als werkgever eerst drie maanden binnen de EER en Zwitserland naar een passende kandidaat hebt gezocht.
Asielprocedure
Ook via een asielprocedure is het voor Oekraïners mogelijk om in Nederland te kunnen werken. Hierbij is het nodig dat of de asielaanvraag is goedgekeurd door de IND of de aanvraag moet langer dan zes maanden geleden zijn ingediend. In dat geval mogen asielzoekers, in afwachting van de beslissing (en met een TWV), maximaal 24 weken per jaar betaal werken.
Kennismigrant
Een andere manier om een Oekraïner aan een baan te helpen is door het aannemen van een Oekraïner als kennismigrant. Deze optie is wel wat lastiger en het duurt vaak wat langer om een kennismigrant aan te kunnen nemen. Om iemand als kennismigrant aan te mogen nemen moet je rekening houden met een aantal strenge voorwaarden. Een voorbeeld hiervan is dat je als werkgever toestemming nodig hebt van de Immigratie- en Naturalisatiedienst om kennismigranten aan te nemen. Hiervoor bestaan vaak lange wachtlijsten die kunnen oplopen tot zes maanden.
Onder de huidige wetgeving bestaat er dus helaas geen snelle manier om Oekraïense vluchtelingen te kunnen aannemen. Het is voor Oekraïners nog steeds nodig om een werkvergunning te hebben om te kunnen werken. Het Kabinet is er wel mee bezig om Oekraïners per 1 april 2022 vrijstelling te geven op de werkvergunningsplicht die nu nog voor ze geldt. Dus wie weet dat jij als werkgever vanaf 1 april veel kunt betekenen voor Oekraïense vluchtelingen op het gebied van werk. Lees meer informatie over de uitzonderingspositie van Oekraïners op de website van de IND.
Bron: RendementOnline