Het kabinet verhoogt het uitkeringspercentage naar 70% dagloon
17 maart 2022 
in Salaris
1 min. leestijd

Het kabinet verhoogt het uitkeringspercentage naar 70% dagloon

Vanaf 2 augustus 2022 gaat de Wet betaald ouderschapsverlof in werking. Dan wordt het voor een werknemer mogelijk om voor 9 van de 26 weken ouderschapsverlof een uitkering ontvangen van het UWV. Nog voordat deze nieuwe wet is ingegaan, wordt het uitkeringspercentage verhoogd naar 70% in plaats van 50%. 

Het kabinet wil het voor ouders aantrekkelijker maken om ouderschapsverlof op te nemen en de combinatie van arbeid en zorg makkelijker maken. Daarom wordt het voor ouders van jonge kinderen vanaf 2 augustus 2022 mogelijk om de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof voor 70% doorbetaald te krijgen. Zo hoopt het kabinet een nieuwe stap te zetten in de richting van meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt.  

Het uitkeringspercentage zal vanaf 2 augustus 2022 dus geen 50% maar 70% van het dagloon bedragen. De voorwaarde is wel dat de werknemer het ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van hun kind opneemt, alleen dan is het mogelijk om een uitkering van 70% van het dagloon te ontvangen. 

Betaald ouderschapsverlof bij kinderen die al geboren zijn vóór de invoering van de wet
Ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen, geldt het ouderschapsverlof al. In dat geval moet het kind op het moment van ingang van de wet jonger dan 1 jaar oud zijn. Daarnaast moeten de ouders op dat moment werkzaam zijn en nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof hebben opgenomen. 


Bron: RendementOnline

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen