Met alle stakingen van de laatste tijd komt de vraag op: hoe zit het eigenlijk met loondoorbetalingen tijdens stakingen?
In principe hebben werknemers die staken geen recht op loon. Werknemers schorten hun verplichting om te werken tijdens een staking op, waardoor zij hun aanspraak op loon verliezen. Ook op arbeidsvoorwaarden die afhankelijk zijn van het werk, zoals een dertiende maand, een eindejaarsuitkering, vakantiegeld en vakantiedagenopbouw, hebben de stakers over de dagen waarop ze staken geen aanspraak. En recht op een WW- uitkering of op een bijstandsuitkering hebben de stakende werknemers ook niet.
Bij stakingen die georganiseerd zijn of gesteund worden door een vakbond, krijgen de stakers die bij die vakbond zijn aangesloten vaak wel een vergoeding uit de stakingskas van de vakbond.
Of werknemers die niet staken maar ook niet aan het werk kunnen omdat hun collega’s staken – bijvoorbeeld omdat de toegang tot de werkplek door de stakers is geblokkeerd – recht hebben op loon ligt gecompliceerder. Het hangt af van de omstandigheden. Als de staking het gevolg is van nalatigheid van de werkgever, dan hebben deze werkwilligen bijvoorbeeld wel recht op loon. Dat is ook het geval bij korte ongeorganiseerde acties waar de werknemer niets mee van doen heeft. Maar als de werkwilligen zelf ook belang hebben bij de staking, bijvoorbeeld omdat wordt gestaakt voor een hoger loon, dan hebben deze medewerkers vaak geen recht op loon.
Bij vragen kun je gerust contact opnemen met een van onze adviseurs!
Bron: XpertHR