Gebruikelijk loon DGA op basis van omzet i.v.m. Coronacrisis
05 juni 2020 
in Salaris
1 min. leestijd

Gebruikelijk loon DGA op basis van omzet i.v.m. Coronacrisis

Het gebruikelijk loon DGA knelt in sommige branches in verband met de Coronacrisis. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft dit laten weten.

Het salaris van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) welke opgenomen moet worden in de loonaangifte, mag vanwege de Coronacrisis en de daarmee samenhangende omzetdaling tijdelijk worden aangepast. Maar dat mag alleen voor de maanden die nog moeten komen, niet met terugwerkende kracht.

Om te bepalen welk loon ‘gebruikelijk’ is voor de DGA, moet men kijken naar werknemers in de meest vergelijkbare dienstbetrekking.  Het standaard (minimum) bedrag voor het gebruikelijk loon is € 46.000 in 2020.

Dit loon staat normaal gesproken dus los van de omzet van de BV. Nu veel ondernemingen worden geraakt door de coronacrisis, kan een hoog gebruikelijk loon een flinke wissel trekken op de financiën. Als de crisis ‘grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een BV’, mogen de DGA en de BV een lager maandloon afspreken, zo laat de Belastingdienst weten. Dat loon neemt de BV dan maandelijks op in de aangifte loonheffingen.

Het loon dat al is genoten over de verstreken maanden in 2020 mag niet meer verlaagd worden.

De BV en de DGA kunnen alleen voor de komende maanden nieuwe afspraken maken. Hiervoor geldt de volgende formule:

gebruikelijk loon 2020 = gebruikelijk loon  2019 x (omzet 1e vier maanden 2020 / omzet 1e vier maanden 2019).

Er is wel een aanvullende voorwaarde van kracht,. Zo mag door een lager gebruikelijk loon niet het dividend gaan stijgen.

Meer advies over het aanpassen van het gebruikelijk loon neem dan contact met ons op en kijk op onze website

 

(bron: HR salarisrendement)

 

 

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen