Fiscaal voordeel als DGA
30 juni 2021 
in Nieuws
1 min. leestijd

Fiscaal voordeel als DGA

Als ondernemer weet je dat je op twee manieren geld kan verdienen: meer omzet of minder kosten maken. We hebben 2 tips voor je die je geld kunnen besparen door simpelweg slim om te gaan met de belastingregels.

Tip 1. Een nieuwe BMW? Dat kan gewoon!

Ben je DGA van je BV? Dan weet je dat je jezelf een gebruikelijk loon moet uitkeren. Bij fictie is dat een bedrag van tenminste €47.000. Maar wist je ook dat in dit bedrag alle zaken waarover loonbelasting is verschuldigd mogen worden meegerekend? Ja, dus ook die nieuwe lease-auto!


Tip 2. Benut de werkkostenregeling in je voordeel!

Via de werkkostenregeling (WKR) kan je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven en dat geldt ook jou als DGA. Je mag ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, tablets, sportabonnementen of kerstpakketten.

  • Vrije ruimte werkkostenregeling

Je mag onbelast vergoedingen geven. Het totale bedrag moet wel onder de vrije ruimte blijven. Deze wordt berekend met de loonsom van al uw medewerkers samen. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet je over dat extra bedrag 80% belasting betalen. Er gelden geen voorwaarden voor de bestedingen binnen de vrije ruimte.

  • Vrije ruimte verhoogd voor 2020 en 2021

Voor 2020 en 2021 is de vrije ruimte extra verhoogd als crisismaatregel tijdens corona. Blijft het totale bedrag onder de 3% van de eerste € 400.000 van de loonsom van alle medewerkers samen? Dan mag je dat onbelast als vergoeding geven.  Dit betekent dat je in de nieuwe situatie € 12.000 onbelast beschikbaar kan stellen. Als de loonsom van al je medewerkers samen € 400.000 is. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt het percentage van 1,18%.

 Per 2022 geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom een percentage van 1,7% in plaats van 3%.


Als DGA zijn er dus genoeg mogelijkheden om de belasting te drukken. Dat is wel zo eerlijk gezien het risico dat je loopt om je onderneming draaiende te houden. Met deze tips kun jij hopelijk geld besparen en je focussen op wat écht belangrijk is: ondernemen!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze adviseurs. Stuur een email: via info@tophrdesk.nl  of bel naar 072-531 5464.


Bronnen: Rijksoverheid, Firm24

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen