Deadline voor aanvraag subsidie NOW 2.0 nadert
18 augustus 2020 
in Nieuws
1 min. leestijd

Deadline voor aanvraag subsidie NOW 2.0 nadert

Deadline voor aanvraag subsidie NOW 2.0 nadert, werkgevers kunnen tot en met 31 augustus een aanvraag indienen voor (een voorschot op) de tegemoetkoming van de tweede tijdelijke noodmaatregel (NOW 2.0). Tot dusver loopt het geen storm bij UWV.

Minder aanvragen NOW 2.0 door herstel organisaties

Begin deze week liet UWV weten dat er tot nu toe ruim 35.000 aanvragen voor de NOW 2.0 zijn goedgekeurd. Het uitvoeringsinstituut betaalde hiervoor in de eerste termijn van het voorschot € 1,3 miljard uit aan de werkgevers. Het tweede deel van het voorschot volgt later. Hoewel het om een fors bedrag gaat, was het kabinet bij de NOW 1.0 veel meer geld kwijt. In totaal ging het toen om een bedrag van zo’n € 8 miljard aan voorschotten.
UWV heeft een enquête laten uitvoeren om te ontdekken waarom minder werkgevers een aanvraag doen. Hieruit blijkt dat het met veel werkgevers beter gaat en ze de NOW 2.0 daarom niet nodig hebben. Daarnaast voldoet een deel van de organisaties niet aan de gewijzigde criteria.

Zorgvuldige overweging nodig voor aanvraag NOW 2.0

Sommige organisaties wachten met hun aanvraag tot het laatste moment, zodat de kans groter is dat zij het omzetverlies correct inschatten. Bij de aanvraag moeten werkgevers immers het verwachte omzetverlies doorgeven. UWV baseert het voorschot op die inschatting. Wie bij het omzetverlies een te hoog bedrag opgeeft, moet achteraf geld terugbetalen.
Uiteraard doet een werkgever er goed aan om niet té lang te wachten met de aanvraag en zich goed te laten adviseren over de gevolgen van de aanvraag. Zo is er bijvoorbeeld een sanctie bij ontslag. UWV biedt organisaties extra hulp met de websites rekenhulpomzetverlies.nl en simulatienow.nl.

Bron: www.rendement.nl

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen