In Nederland hebben we in de maanden voor de zomervakantie veel te maken met officiële nationale feestdagen, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag. Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Tijdens Bevrijdingsdag werkt dit net even anders. Bevrijdingsdag is wel door de overheid aangewezen als nationale feestdag, maar de overheid heeft het aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op 5 mei. Of jouw werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei staat dus beschreven in de cao.
Een veelvoorkomende afspraak is dat 5 mei alleen een betaalde vrije dag is in lustrumjaren, dus iedere vijf jaar. Houd er wel rekening mee dat veel werknemers vaak vrij willen vragen voor 5 mei in verband met de meivakantie en andere feestdagen.
Er is geen wet in Nederland die vastlegt dat een feestdag gelijk staat aan een vrije dag, daarom kunnen werknemers wettelijk geen vrij eisen tijdens feestdagen. Als werkgever is het belangrijk om in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek de regels rondom vrije dagen te laten opnemen, ook kan de cao hierin de uitkomst bieden. Op deze manier heb je als werkgever altijd iets om op terug te vallen wanneer een werknemer vragen heeft over vrije dagen in combinatie met feestdagen.
Doorbetalen en toeslagen op feestdagen
Moet je je werknemer doorbetalen als hij/zij vrij krijgt? Ook hierbij geldt dat de cao leidend is. Hetzelfde geldt voor een eventuele toeslag, dit is afhankelijk van wat er in de cao beschreven staat. Je bent volgens de wet niet verplicht om jouw werknemers een toeslag te betalen op een feestdag.
Twijfel je of 5 mei een doorbetaalde vrije dag is? Bel dan met de adviseurs van TOP HR desk: 072 531 54 64.
Bron: MKB Servicedesk