Betaald ouderschapsverlof 2022
21 juni 2021 
in Nieuws
1 min. leestijd

Betaald ouderschapsverlof 2022

Een werknemer kan vanaf 2022 een uitkering krijgen van het UWV als hij ouderschapsverlof opneemt. Dat staat in het voorstel voor de Wet betaald ouderschapsverlof. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich op 20 april achter dit wetsvoorstel. De wijziging is een uitwerking van een Europese richtlijn voor een betere werk-privébalans. Momenteel geldt wettelijk gezien dat een werknemer alleen recht heeft op onbetaald ouderschapsverlof. Dit bedraagt (per kind) maximaal 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Voor 9 van de 26 weken is straks een uitkering te ontvangen, op voorwaarde dat deze 9 weken binnen het eerste levensjaar van het kind vallen. Als werkgever vraagt u de uitkering aan. 

Budget

De uitkering is wel beperkt, namelijk 50% van het dagloon van de werknemer en maximaal 50% van het zogeheten maximumdagloon. De zorg is dat de regeling daarom voor laagbetaalde werknemers niet bruikbaar is. Demissionair minister Koolmees van SZW heeft nu besloten een bepaling aan het voorstel toe te voegen. Die maakt het mogelijk om nog vóór het ingaan van de wet het percentage te verhogen naar 70%, als het nieuwe kabinet at wil en daar budget voor vrijmaakt. Is de wet eenmaal definitief en wenst de Kamer toch een ander percentage, dan is een nieuwe wetswijziging nodig. 

Wil je meer weten over het aanvullende geboorteverlof wat geldt sinds 1 juli 2020? Kijk op onze kennisbank. Je vindt er antwoorden op vragen zoals;

  1. Wie heeft er (geen) recht op het aanvullend geboorteverlof?
  2. Hoe vraag je het aan?
  3. Hoe hoog is de huidige uitkering? 

Heb je na het lezen van deze blog vragen? Neem gerust contact op, onze adviseurs staan je graag te woord. Stuur een email: via info@tophrdesk.nl  of bel naar 072-531 5464.

Bron: HRrendement

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen