In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
Waarom geldt de avondklok van 21.00 uur – 04.30 uur?
Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus , die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen.
Wie mogen op straat zijn?
U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:
- Bij een noodsituatie.
- Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
- Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
- Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
- Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
- Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.
Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.
Politieambtenaren, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.
Wanneer Eigen verklaring avondklok nodig
Sommige mensen mogen tijdens de avondklok naar buiten. Bijvoorbeeld om medicijnen te halen bij de apotheek. Zij moeten dan een formulier Eigen verklaring avondklok bij zich dragen.
Welk formulier moet ik bij me hebben als ik op straat moet zijn tijdens de avondklok?
- Gaat u tijdens de avondklok de straat op? Dan vult u een formulier in waarop u aangeeft waarom u op straat bent. Dit formulier heet Eigen verklaring avondklok.
- Bent u voor uw werk buiten? Dan heeft u, naast dit formulier, ook een Werkgeversverklaring avondklok nodig.
1. Ik heb geen printer, kan ik het formulier ook digitaal tonen?
Ja. U vult het formulier in op uw computer of smartphone en slaat het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, toont u het formulier op bijvoorbeeld uw telefoon.
2. Moet ik elke keer als ik de straat op ga een nieuw formulier invullen?
Als u in een bepaalde periode elke dag tijdens de avondklok naar buiten moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring avondklok. U vult dan de aaneengesloten periode in. Voor de volgende periode (bijvoorbeeld na het weekend) vult u een nieuw formulier in.
Wanneer Werkgeversverklaring avondklok nodig
Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft een Werkgeversverklaring avondklok nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers. Zzp’ers vullen de verklaring zelf in.
1. Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?
Uw werkgever bepaalt of het voor uw werk nodig is dat uop straat bent tijdens de avondklok. Dat is zijn of haar verantwoordelijkheid. Als dat zo is, geeft uw werkgever op de Werkgeversverklaring avondklok aan dat u voor uw werk tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten moet zijn. Als werknemer moet u zelf nog de Eigen verklaring avondklok invullen. U moet beide verklaringen bij zich dragen.
Informatie voor werkgevers
1. Waar vind ik als werkgever een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ ?
De werkgeversverklaring staat op deze site.
2. Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring avondklok’ ?
Ja. U zet op elk formulier uw handtekening. Dit is alleen nodig als u het formulier uitprint. Als u het formulier digitaal invult hoeft u het niet te ondertekenen. U vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld.
3. Moet ik als werkgever voor elke dag weer een nieuwe verklaring afgeven?
Nee. U vult in voor welke dagen en tijdstippen uw werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.
Informatie voor ZZP’ers
1. Ik ben zzp’er en moet tijdens de avondklok op straat zijn voor mijn werk. Wat moet ik doen/bij me hebben?
Als zzp’er heeft u een Eigen verklaring avondklok op zak. Daarnaast heeft u een Werkgeversverklaring avondklok bij zich die u zelf invult. Daarin neemt u ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van uw opdrachtgever op. Als u geen opdrachtgever heeft vult u uw eigen bedrijf in.
Dit geldt ook voor bezorgers die zzp’er zijn voor een bezorgdienst zoals Uber eat, DHL en Post NL. De ZZP’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen. Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd.
Formulieren avondklok
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat tijdens de avondklok, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien.
1. Avondklok formulieren
Voor andere talen klik hier.
Bron: Rijksoverheid