De zomer is weer aangebroken. In deze periode worden altijd veel vakantiekrachten gezocht. Dit moet je weten wanneer je als ondernemer vakantiewerk aanbiedt aan scholieren of studenten.
Vakantiekrachten inhuren
De vakantietijd hoeft niet altijd een reden te zijn om stil te zitten. Veel ondernemers hebben dan namelijk (tijdelijk) behoefte aan extra mensen. Bijvoorbeeld om taken over te nemen als het vaste personeel met vakantie gaat. Maar ook door zomerdrukte, zoals vaak het geval is bij bedrijven in de horeca.
Wetgeving
Vakantiekrachten zijn in veel gevallen scholieren of studenten. Zij beschikken vanwege de zomervakantie over veel tijd. Tegelijk zijn zij voor veel werkgevers interessant, omdat voor bepaalde leeftijden een lager minimumloon geldt. Het inhuren van deze jongeren is echter wel aan regels gebonden.
Leeftijd vakantiekrachten
Aangezien veel vakantiekrachten jonger zijn dan achttien jaar, heeft de overheid regels opgesteld om deze jongeren te beschermen. Daarbij moet je letten op de leeftijd van vakantiekrachten. Een handig overzicht van de overheid laat zien wat de regels per leeftijdscategorie zijn.
Deze regels kunnen in de eerste plaats betrekking hebben op de aard van de werkzaamheden. Een kind van vijftien jaar mag bijvoorbeeld alleen lichte werkzaamheden in een winkel doen, zoals vakkenvullen in de supermarkt of helpen bij het inpakken.
''Is de vakantiekracht zestien jaar, dan mag hij bijna elk soort werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is. Dat betekent onder meer dat hij niet met giftige stoffen in aanraking komt of in een lawaaiige omgeving werkt''.
Werktijden en vakantiewerk
Je moet daarnaast letten op speciale regels rondom werk- en rusttijden. Hierbij bestaat er ook een onderscheid tussen de leeftijdscategorieën. Een kind van vijftien jaar mag bijvoorbeeld maximaal zes vakantieweken per jaar werken.
''Tot en met achttien jaar veranderen de regels per leeftijdsjaar, controleer dus goed hoe het zit met de regels die gelden voor je vakantiekracht''.
De speciale regels gelden voor jongeren onder de achttien jaar en zwangere vrouwen. Valt de vakantiekracht niet in een van deze categoriën, dan zijn de normale regels van toepassing. De Inspectie SZW controleert in de zomermaanden altijd extra, dus lees alle regels goed door.
Vakantiewerk regelen
Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of oproepcontracten. Daarbij is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten dienstverbanden. Verdiep je bijvoorbeeld goed in de regels en houd rekening met eventuele valkuilen. Wij adviseren je graag over de regels mocht je hier niet van op de hoogte zijn.
Contract zelf afsluiten
Als je vakantiewerkers een contract aanbiedt, betekent dit overigens wel dat ze dezelfde rechten hebben als reguliere werknemers. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld het loon moet doorbetalen bij ziekte. Ook kun je dan niet zomaar afscheid nemen van de medewerker. Verder krijg je te maken met maatregelen uit de Wet werk en zekerheid, zoals de ingekorte ketenbepaling.
Cao
Als je bedrijf onder een eventuele verplichte cao valt, moet je goed nagaan wat de voorwaarden zijn die hierin staan. Indien dit niet het geval is, mag je zelf het loon vaststellen, zolang het maar het minimumloon per leeftijdscategorie is. Vergeet niet dat er vakantietoeslag betaald moet worden.
Heb je na het lezen van deze blog vragen en/of weet je niet precies welke arbeidsovereenkomst je wilt gebruiken voor vakantiewerkers? Neem gerust contact op, onze adviseurs staan je graag te woord. Stuur een email: via info@tophrdesk.nl of bel naar 072-531 5464.
Bron: OndernemenMetPersoneel