4 miljoen verzuimdagen door pesten op het werk
07 oktober 2021 
in Nieuws
3 min. leestijd

4 miljoen verzuimdagen door pesten op het werk

Een kwart van alle werkenden (26%) heeft wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. Bijna 1 op de 5 stelt dat de sfeer op het werk slechter is door de crisis. Dit blijkt uit gepubliceerd onderzoek d.d. 10 september 2020 van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2.500 werkenden. 

‘Schokkende cijfers. Een respons van 26% betekent dat 2,3 miljoen werkenden te maken heeft met pestgedrag. Daarnaast is voor meer dan 1,5 miljoen werkenden de sfeer op het werk verslechterd door de crisis. Een zeer onwenselijke situatie,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

  • 11% van de mensen die wordt gepest, durft niets te zeggen over het pesten uit angst de baan te verliezen. 
  • 15% stelt dat de werkgever/leidinggevende minder tegen pesten optreedt dan voor de coronacrisis. 
  • 13% wordt overigens gepest door de leidinggevende zelf. ‘We snappen dat veel organisaties het water aan de lippen staat door de crisis. En de werkdruk in veel organisaties hoog is. Het is echter nooit reden om dit soort gedrag te tolereren,’ stelt Fortuin.

TOP HR desk helpt werkgevers met incidentele of structurele inzet van een vertrouwenspersoon bekijk hier onze website >>>

Zorg 

Vooral in de zorg is een goede sfeer vaak ver te zoeken. Een kwart van het zorgpersoneel stelt dat de sfeer op het werk slechter is dan voor de crisis. 1 op de 3 zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander vervelend gedrag. Verziekte werksfeer Fortuin: ‘Zorgpersoneel is iedere keer de gebeten hond. Al maandenlang stellen ze hun leven in de waagschaal om Nederland door de crisis te helpen. Ze hebben daar bovenop nu dus te maken met een verziekte werksfeer. Ongehoord. 13% van de zorgmedewerkers geeft aan dat de werkgever niet optreedt tegen pesten. We vragen alle werkgevers in de zorg om hier paal en perk aan te stellen.’ 

Overheid en ICT 

Ambtenaren die bij de landelijke overheid werken (32%) en mensen in de ICT-sector (34%) krijgen ook bovengemiddeld vaak te maken met pestgedrag. De landelijke overheid schiet er ook op een andere manier slecht uit: maar liefst een kwart stelt dat hun werkgever niet optreedt tegen het pesten. ‘Zelfs in deze tijden van thuiswerken gaat het pesten gewoon door,’ aldus Fortuin. ‘We roepen ook deze werkgevers op om hard op te treden tegen ongewenst gedrag.’


900 miljoen euro 

Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest.

Toegeven dat je gepest wordt op je werk is niet makkelijk. Er ligt voor volwassenen een groot taboe op om toe te geven de voetveeg te zijn en veel werknemers zoeken de schuld bij zichzelf. Slachtoffers schamen zich vaak en houden liever hun mond dan dat ze bij hun leidinggevende aan de bel trekken, of ze kunnen niet bij de leidinggevende terecht omdat dat juist degene is die pest.

Vertrouwenspersoon

Om de privacy te waarborgen kan jij als werkgever een externe vertrouwenspersoon benoemen. De externe vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, kan de medewerker advies geven, de medewerker begeleiden en doorverwijzen. Samen met de vertrouwenspersoon bespreekt de medewerker de mogelijkheden die voor hem/haar tot een oplossing kunnen leiden. Alles gaat in overleg met de medewerker en er gebeurt niets zonder toestemming van de medewerker. Wil de medewerker alleen maar praten, dan kan dat dus ook.

Waar kun je terecht? 

Onderstaand vind je alle gegevens over de externe vertrouwenspersoon. 

Contactgegevens Externe vertrouwenspersoon 

TOP HR desk 

Nicole de Lange 

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag

06-83 24 22 79 

TOP HR desk helpt werkgevers met incidentele of structurele inzet van een vertrouwenspersoon bekijk hier onze website >>>


Bronnen: TNO, CNV 

Over de schrijver
Mede-eigenaar en oprichter van TOP HR desk
Reactie plaatsen